22 mars 2011

Var ska Uddevallas nya badhus ligga?

Det nya badhusets placering är dagens grej i Bohusläningens Uddevalla-del.

De allra flesta intresseorganisationer som tillfrågats av Bohusläningen tycker det ska ligga i centrum, främst för kommunikationernas skull. De som är skeptiska till en central placering är turistnäringen och de som vill ha badhuset vid Rimnersvallen för att skapa ett samlat friskvårds- och idrottsområde.

Jag röstar på ett badhus i centrum. Det finns till exempel ingen möjlighet på hundra år att få lika goda förbindelser ut till Rimnersvallen som det är till Walkesborgsbadet och centrum idag. Allra helst skulle jag vilja se en ombyggnad av det befintliga badhuset, främst för att det redan har en bra placering, och för att jag inte vill vara med om en rivning som lämnar en öde tomt tillgänglig för nya, utdragna spekulationer och planer som aldrig färdigställs. Sådana har Uddevalla tillräckligt av redan.

Men det verkar som att någon redan lovat invånarna att det inte kommer att bli tal om en total stängning av Walkesborgsbadet, och då blir det uppenbart omöjligt att utföra renoveringsarbeten. Fast med tanke på den totala bristen på service under sommaren (då badet är stängt) så borde det inte bli alltför jobbigt för de ansvariga att hålla stängt ytterligare några månader ett år. Nu kanske jag gick för långt. Självklart är det svårt för alla inblandade att ens tillfälligt stänga badhuset.

En fördel med att bygga om Walkesborgsbadet vore därför att en eventuell stängning behöver hållas så kort som möjligt, och då finns all anledning att effektivisera arbetet, och därmed också kostnaderna. Vid en ombyggnation skulle man säkert också kunna spara vissa väggar eller dylikt, och det passar väl in i kommunens hett önskade miljötänk? Kom ihåg att ingen lovat att ett miljötänk ska vara det smidigaste alternativet. Självklart vore det enklare att bygga helt nytt. Det är också enklare att ta bilen till jobbet. Miljötänk har även den här insändaren; fler bussar från centrum till ett område med få förbindelser idag är så klart inte heller bra för vår miljö.

Däremot är jag inte förtjust över förslaget att lägga ett nytt, stort, badhus i Badhusparken, eftersom jag inte är förtjust i tanken att förlora en av få gröna parker i centrum. En attraktiv småbåtshamn, som det ju planeras för, behöver omgivande grönska snarare än bebyggelse. Det är något av Uddevalla centrums signum - vatten omgivet av grönska. Dessutom har Badhusparken en tendens att bli översvämmad, och det känns inte som att ett större bygge där skulle vara den enklaste uppgiften, trots arkitekternas försäkran. Stränderna längs Bäveån och Byfjorden är ju redan tveksamt hållbara har det visat sig många gånger.

Att lägga ett äventyrsbad för turisternas skull på Bodele, Gustafsberg, Skeppsviken eller Svenskholmen (som är ett av två nya förslag på ViVill i Uddevalla) är dock det sämsta förslaget som kommit upp. Och inte bara på grund av det inte vore möjligt att få bra kommunikationer dit ut, utan för att stadens enda badhus inte ska läggas på ett ställe som är till uppenbar nackdel för stadens invånare. Det är inte försvarbart att prioritera en säsongsbunden turism över invånarna. Det vore ett hån.

Alternativet att dela upp badhusets alla önskade funktioner i två separata delar, verkar i så fall rimligare, och dessutom blir en kompromiss (även om det inte är helt klockrent). Gör ytterligare en utredning vetja! Låt uddevallaborna vänta lite till. Klagomål kommer att komma oavsett badhusets placering och datum för premiäröppning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar