23 mars 2011

Hotet mot Uddevalla centrum

Den som läste inlägget om det nya badhuset igår minns kanske att jag inte tyckte det var någon bra idé att lägga ett badhus i Badhusparken eftersom den riskerar att översvämmas då och då. Som av en slump presenterar Bohusläningen idag en utredning om hur Uddevalla centrum påverkas vid en vattennivåhöjning, och inte oväntat ligger Badhusparken risigt till. Uddevallabor vet detta, det är inte svårt att tänka sig.

I och för sig visar utredningen också att nuvarande placering av Walkesborgsbadet inte heller är säkert i deras värsta-fall-scenario, men det är inte heller Bohusläns museum, Kampenhof, Stadsbiblioteket, och... tja, stora delar av centrum.

Skyddsvallar längs Bäveån föreslås för att skydda Uddevalla från översvämningar. Två och en halv meter höga vallar då antar jag, eftersom det är så högt de tror vattnet kan komma. Två och en halv meter. Det är ju som en rejäl vägg. Man kan komma att få cykla och promenera på vallarna står det i artikeln. Ja tack, för det skulle nämligen vara det enda sättet att få se Bäveån och Byfjorden där bakom vägg-vallarna.

Nej, det måste finnas bättre lösningar. Mindre extrema lösningar. Den möjliga vattenhöjningen på två meter inkluderar tydligen klimatförändringarna som förväntas ske inom 100 år. Frågan är då vilken forskning detta om klimatförändringar som utredarna använt sig av? Det finns all anledning att dra öronen åt sig när det gäller sanningar och fakta om klimatet som presenteras i media. Jag hoppas våra politiker inte förstör vårt vackra centrum som ett resultat av manipulation och bristfälligt kritiskt tänkande.

Njut av utsikten medan den finns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar