19 mars 2011

Gallionen i vårt (centrums) hjärta


Jag har skrivit några gånger om sådant som anses förfulande i Uddevalla centrum, men den här gången tänker jag ta upp något som jag tycker är fult på riktigt. Nämligen affärshuset Gallionen.




Jag tror många är beredda att hålla med mig om att det är rätt och slätt fult och med ytterst få förmildrande drag. Inget blev egentligen heller bättre efter renoveringen av busshållplatserna på Västerlånggatan. Nu syns hela väggen som brukade maskeras av taket och de inbyggda kurerna, och som ett minne av dem vi en svart rest på väggen.

Notera de "färgglada" panelerna och att det inte målats under taket när det begav sig. Inte särskilt snygg på något sätt. Och tänk att detta är det första man ser av Uddevalla centrum när man kommer från Kampenhof. För vissa kan det här till och med vara vara det enda man ser av Uddevalla centrum på en genomresa till exempel. Det var redan rätt fult förut, men det är faktiskt värre nu. Och inte ens trädet står kvar. Trädet som alltid förskönade.



Den sidan av Gallionen som är minst anskrämlig är uppenbart den som vetter mot Norra Drottninggatan, och som består i princip bara av skyltfönster på gatuplan. På andra våningen döljer sig någon sorts lokaler bakom glasväggarna som andas 80-tal.


Det som kanske är mest omdiskuterat när det gäller Gallionen och dess fasader är den delen som löper längs Hultmans gränd. I ett försök att piffa upp Uddevallas kanske mest ogillade gatubit satte man, för över ett år sedan, upp två stora tavlor målade av lokala graffitikonstnärer (om jag minns rätt). Visserligen ett coolt projekt, men som tyvärr bleknar i helheten eftersom man valde att fega med storleken på tavlorna.

Visst, de är inte små, men med tanke på att man har en näst intill oändlig vägg att tillhandahålla, och med tanke på att graffitikonstnärer om några vet hur man arbetar över en stor yta, så tror jag att alla hade vunnit på att ta i lite till; få konsten att dominera hela gatan. Som det är nu behöver man stå mitt framför Willy's varuintag för att kunna betrakta tavlorna.


Vore det då möjligt att renovera Gallionen på något sätt för att få det snyggare, eller i alla fall få det att kännas fräschare? Riva det vore uppenbart inte möjligt eftersom vårt redan sargade centrum (tillfälligt) skulle bli av med en så stor bit. Alternativet att renovera utsidan skulle givetvis också ta tid, ställa till med alla möjliga sorters besvär, och inte minst, kosta massvis med pengar.

Gallionen bytte ägare i slutet på förra året, och nu är det alltså Kungsleden som äger byggnaden. Kungsledens affärsidé är att:

Förvalta och förädla fastigheterna... det låter ju jättebra! Kanske de vill renovera (för det borde ju vara en sorts förädling) Gallionen och därmed förädla en stor del av hela centrum? Det måste vara bra för fastighetens värde om inte annat.

Men nej, det verkar inte så. Enligt artikeln i Bohusläningen har de inga planer på att utveckla Gallionen, och inte heller några planer på att höja hyror eller dylikt, och det tolkar jag som att de inte har några planer på att renovera eller förbättra. "Det största värdet är att ha bra hyresgäster och fungerande handelsverksamhet", säger VDn i arikeln. Vad han menar är att det viktigaste är att de får in hyrorna, och fungerande handelsverksamhet innebär ju att hyrorna definitivt kan bli betalda.

Kungsleden lever ju på att äga fastigheter, så självklart ska de få vilja ha in pengar via sina fastighetsköp. Men när jag läser att de sålde en fastighet med motiveringen att den var "i behov av en större renovering", så börjar jag misströsta. Är det här Gallionens framtid?

Bara några dagar sedan kunde man läsa i Bohusläningen om en idéskiss till ett nytt Kampenhof, och på den illustrerande kartan är Gallionen markerad med rött. Innebär kanske det att renovering är planerad? Eller är det bara parkeringsrampen som ska koppla samman husen som antyds?

Jag hoppas verkligen på någon sorts förändring av fasaderna; ju förr, desto bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar