20 mars 2011

Den patetiskt gulliga gångbron

Gångbron över Kungsgatan, sedd från öster.
 Igår skrev jag om Gallionen-huset, och intimt kopplad med den är den lilla gångbron som byggdes över Kungsgatan. Även om inte heller den kommer att få några arkitektoniska priser så förlåter jag den eftersom jag brukar ömma för de ofrivilligt malplacerade.

Jag menar, titta på den! Den är sned och böjd. Den har ingen egen karaktär utan är bara resultatet av skillnaderna mellan husen. Jag tycker synd om den.



En sak som jag funderat på angående den här gångbron är vem den byggdes för. Det verkar som att den mest är till för bilisterna som parkerat sin bil i Gallionen-husets parkering men som vill besöka Citygallerian. Det kan ju vara jobbigt att först åka ner för rulltrappor, korsa gatan och sedan ta trapporna (eller hissen) upp till bilen, så då är det bra att de kan ta bron över direkt. Smidigt.

Se! Molnen reflekteras i glaset. Så vackert!
Först trodde jag dumt nog att bron kanske skulle vara till för shoppare som vill förflytta sig mellan de båda galleriorna utan att bli blöt om det regnade till exempel. Men sedan insåg jag att man ändå hinner bli lika blöt när man korsar den öppna parkeringen i Gallionen-huset som om man hade behövt korsa Kungsgatan. I och för sig kan bron skydda fotgängare mot regn en smula när man går precis under den, men jag tror inte den är byggd med det i åtanke.

Sedd från andra hållet, det vill säga, från väster
Men om bron är byggd för bilisterna, som jag misstänker, så vore det ganska typiskt svensk. Bilister, som redan är mer skyddade för väder och vind än vad kollektivtrafikåkare någonsin kommer att vara, är ändå de som behöver mest skydd! Behöver jag påminna om Uddevalla Östra? Om det hade varit en pendelparkering istället för tågstation hade det säkert redan funnits inte bara fyra väggar och en järndörr, utan också uppvärmning och kylda drycker. Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar