22 februari 2011

Medborgarförslagen är folkets röster

Medborgarförslag är intressanta. Vartenda förslag som lämnas in är ju ett unikt historiskt dokument över vad medborgarna känner så starkt för att de beslutar sig för att skriva ner det och skicka in till kommunfullmäktige. Ibland undrar jag hur förslagsgivaren resonerat kring sitt förslag. Vad fick till exempel en uddevallabo att föreslå att: "Samtliga fastighetsägare inom Uddevalla tätort borde åläggas, om så ej finnes, att iordningställa minst en brukbar parkeringsplats på sin tomt". Jag tänker mig att hon måste ha försökt parkera på otaliga tomter och frustrerat insett att flertalet tomter är otjänliga som parkeringsplatser.

Ett annat spännande exempel är förslaget om att: "en utomhusscen ska flyttas från Folkets park till Museiparken och att scenen i Margretegärdeparken ska renoveras". Är det just scenen i Folkets Park som hon gillar så mycket att hon tycker den borde stå i Museiparken, eller är det så att hon försöker spara på kommunens pengar samtidigt som hon får upp en scen precis där hon vill?

Det finns mycket att fundera på när man bläddrar bland medborgarförslagen. Dock verkar det som att de flesta får avslag av den ena eller den andra anledningen. Ibland med all rätta. Men jag hoppas våra kommunpolitiker överväger varje förslag med samma noggrannhet som de överväger sina egna motioner, de är trots allt förslag på de förbättringar kommuninvånarna faktiskt vill ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar