17 februari 2011

Representativt för Uddevalla?

I dagens Bohusläningen kan man se en bild av belåtna kommunalråd som sitter i sin nya, hyrda, representationsbil - en Volvo C70, byggd i Uddevalla. De har tydligen velat ha en lokalproducerad bil länge för att kunna göra det mer känt att Uddevalla har biltillverkning precis som Trollhättan.

Varför kommunledningen valde att göra reklam för Pininfarina genom att köra runt i en modell av bil som (enligt artikeln) är gammal och trist vet jag inte. Det låter ju inte som ett smart val. Fast vad vet jag, kanske kommunfolk brukar samlas runt sina bilar på parkeringen, och kanske skulle någon välja att köpa en C70 efter att ha sett den och hört ett par uddevallapolitiker prata väl om den.

Hur det än är tänkt att gå till på de där representationsresorna till andra kommuner så har bilen införskaffats genom ett smidigt hyresavtal som enligt artikeln verkade vara enda sättet att få den på. Att skaffa den på annat sätt hade krävt andra metoder, en offentlig upphandling till exempel.

Det är ju bra att vi har så smarta kommunalråd som vet hur man undviker jobbiga upphandlingsprocesser. Eller vänta nu. Är det så bra egentligen? Eller är det bara jag som blir nyfiken på vad annat kommunen köper in på liknande, smarta, sätt?

Jag kan självklart se det fräcka i att kommunledningen kan köra runt i en bil tillverkad i Uddevalla, precis som det vore fräckt om alla anställda inom kommunen gick klädda i uddevallatillverkade kläder, åt lokalproducerad mat (tänk bara, uddevallakaffe!), om man inredde hela kommunhuset med uddevalladesign och bara anställde folk som bor i och som härstammar från Uddevalla Kommun. Men lagstiftningen är som den är; allt sådant är mer eller mindre omöjligt.

Frågan är egentligen varför kommunledningen tycker det är värt 11 000 kronor i månaden i ett år för att göra reklam för ett särskilt företag? Vad ska det uppnå för syfte att uppmärksamma politiker (som inte redan känner till det) runt om i regionen om att vi minsann också har en liten bilfabrik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar