05 april 2011

Kommunen agerar, men inte självmant

"Skräcktunneln" kallas den visst, det jag kallade sjukhustunneln här om dagen. Bohusläningen skriver i dag om att upprustning pågår för fullt och ska så ske i drygt en vecka till. 450 00 kronor kommer det att kosta. För kommunen är det visserligen inte en oöverkomlig summa, men det får mig ändå att undra. Var kom pengarna ifrån? Och varför satsa just nu? Tunneln har varit ful och skrämmande länge.

Tunneln uppmärksammades redan förra veckan i Bohusläningen då läsarna uppmanades att ringa in och tycka till om klotter. Det var nästan givet att tunneln skulle komma på tal på något sätt. Och så skrev Bohusläningen om det i sin Reporterjour. Och bara två dagar efteråt stöter jag på en sanerare i tunneln.

Tydligen blev kommunen så illa berörd av utsagorna i artikeln att de bestämde sig för att göra något. Det händer ganska ofta att kommunen drar ut och städar upp efter att Bohusläningens läsare klagat. Det är ju ett effektivt sätt att vända dålig publicitet till något bra; "de såg ju till att åtgärda det snabbt när det väl blivit uppmärksammat". Och inte minst, något blir ju gjort, och det är kanske det viktigaste i sammanhanget.

Men det är lustigt att det efter åratal av "det finns inga resurser", alternativt total tystnad, så kan kommunen ändå kosta på sig att fixa till sådant som det knorrats om i Bohusläningen. Jag vill gärna inte tro att kommunen drar ut på saker och ting så länge det bara går för att sedan kunna utföra ett hjältedåd när medborgarna är som mest uppmärksamma.

Eller hade de kanske planerat renovering och behövde uppmärksamma det i förväg, och man därför gick ut i tidningen och bad om läsarkommentarer på just klotter? Nej, så är det förmodligen inte, eller visst?

En stilla fundering; den där nya energisnåla belysningen som bara drar en fjärdedel av vad den gamla tunnelbelysningen gjorde, är den beräknad på när alla lampor fungerade eller på när flera av dem var sönder?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar