23 maj 2011

Oroväckande läsning

Jag roade mig med att läsa Uddevalla Kommuns årsredovisning för 2010, och ser att revisorerna noterat (på sidan 61):

Under året har vi genomfört en fördjupad granskning av hyror och arrenden inom Kultur och fritidsnämnden. Efter avslutad granskning har vi konstaterat stora brister i den interna kontrollen. De brister som vi har funnit är allvarliga och vi bedömer att de har orsakat kommunen ekonomisk skada varför vi riktar en anmärkning mot nämnden.

Trots denna anmärkning tillstyrker vi att styrelsen och nämnderna och de förtroendevalda i dessa organ beviljas ansvarsfrihet.

Är det bara jag som tycker att det här låter oroväckande? Någon, eller några, har orsakat ekonomisk skada för kommunen, och det är dessutom allvarligt. Ändå behöver ingen ta ansvar, och jag antar att personerna jobbar glatt vidare på sina respektive positioner.

Hur allvarligt måste det vara innan någon faktiskt behöver ta ansvar? Hur stor skada är för stor skada? Spelar det verkligen någon roll för kommunens ekonomi om skadan uppstått av rent slarv eller genom avsikt? Det är sådant man kan fundera på ibland. Och sedan också ta en funderare på vad det är för människor som håller i våra pengar egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar