21 juli 2011

Är det här den spanska trappan vi vill ha?

När det gäller utveckling och förändring i centrum brukar det brukar pratas om en "spansk trappa" mellan Kungstorget och Hasselbacken, och inte sällan låter det på politiker och centrumutvecklare som att det skulle vara ett mirakelmedicin som kommer att bota tristsyndromet i centrum.

Jag vet inte riktigt vad jag har föreställt mig när jag har hört talas om det, men när jag såg en skiss till förslag på hur den kan se ut så insåg jag ändå direkt att det var ganska långt ifrån det jag föreställt mig. Skissen i fråga kommer från kommunens översiktsplan över centrala Uddevalla från år 2000.

"Skiss: Ny trappa mellan Kungstorget och Hasselbacken samt planering vid nuvarande busshållplats" (s. 22).
När jag vill gå ner till Hasselbacken från Kungstorget (eller tvärtom) så är problemet aldrig att jag tycker de existerande trapporna är från smala, branta eller tråkiga. Det största problemet är ju biltrafiken. Jag vet att Norra Hamngatan är en viktig gata, inte minst för bussar, men ändå. En trappa som förbinder torget med parken... Det låter ju inte som att det skulle ligga en trafikerad väg mitt i förbindelsen, eller hur?*

Drömbilden av att kunna ta sin nyinköpta glass eller kaffe och släntra ner mot Hasselbacken för att slå sig ner en stund på trapporna är inte förenad med den livsfara som en trafikerad väg utgör. Förlåt, men det gör den inte. Och övergångsställen spelar i princip ingen roll. De respekteras inte.

Tänk om man har barn? Om trappan blir ett favoritställe att vara vid?
- Mamma, mamma, mamma, jag vill springa dit!
- Nej, min son, jag måste hålla dig i handen så att vi kan gå över vägen först.

Nej, det går inte. Det här är inte visionen som kommer att slå igenom och lyfta området. Jag hoppas att vi kan lägga den här skissen till högen med idéer som aldrig blev av, och istället ta fram ett annat förslag - ett förslag som sätter människorna, inte bilarna, i centrum av centrum.

-
* Om förslaget enbart medger bussar på Norra Hamngatan, ja, då är det en annan sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar