28 januari 2012

Västtrafik, åh, Västtrafik...

Jag brukar försvara Västtrafiks 'nya' biljettsystem med sådant som "det är inte så svårt som det verkar" och "du lär dig snart". För det gör man ju. Det är omöjligt att inte lära sig något man upprepar flera gånger.

Dock finns det alltid de som har läst så många skräckhistorier om biljettsystemet att de bestämt sig för att det verkligen är för krångligt att fatta. Tågvärden försöker förklara och ge instruktioner, men den skräckslagne resenären klarar knappt av att lyfta armen mot djävulspåfundet (= kortläsaren).

Ibland är det krångligt på riktigt. Jag har sett äldre försöka checka in genom att visa upp kortet mot displayen snarare än själva kortläsarcirkeln. Jag har sett människor som varit tvungna att kliva av utan att checka ut för att kortläsaren inte fungerat.

Andra gånger är det bra att det krånglar. Då får man resa gratis.

Nu läser jag på bohusläningen.se att ett nytt biljettsystem ska tas fram. Västtrafik säger att de vill låta det ta tid för att det vill göra det "riktigt", och lovar att de ska undersöka, planera och informera. Av en slump är det precis samma sak de sa förra gången. Kanske har de lärt sig vad som är, och inte är, tillräckliga undersökningar och tester.

Det som oroar mig är att de förra gången var helt övertygade om att systemet skulle vara hur bra som helst. Fantastiska summor pengar har gått åt. De planerade flera år. Ändå blev det så fel. Det är pinsamt, oavsett hur man ser på det.

Västtrafik kommer aldrig kunna skapa ett system som alla resenärer är 100% glada med (möjligtvis kan det gå med en enhetstaxa på 10 kronor för alla resor i hela regionen, och 100 kronor för månadsladdningar). Det kommer alltid att bli gnäll, och så länge man har avancerade, datoriserade apparater finns risken att de inte fungerar alls eller fungerar fel. Det är bara naturligt. Dock kommer varje krånglande apparat ses av medborgare och resenärer som bevis på ytterligare ett värdelöst system. Jag tycker faktiskt lite synd om Västtrafik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar