20 januari 2012

Jag bara undrar

Ibland hör jag folk som försvarar bygget av bostadsrätter (istället för hyresrätter) genom att påpeka att nya bostäder, oavsett sort, är positivt eftersom det bidrar till en flyttkarusell. Alltså, tanken är att personer som till exempel bor i hyresrätter ska byta upp sig till en nybyggd bostadsrätt och på så sätt skapa lediga hyresrätter till unga vuxna som vill flytta hemifrån.

Det vore ju bra om det funkade så, men det gör det inte.

De som har möjlighet att flytta in i en bostadsrätt är:
  • de som redan har en, säljer den och köper en ny
  • de som säljer sin villa och köper lägenhet istället
  • de som bott i hyresrätt men nu har råd att köpa en bostad eftersom inkomsterna ökat
Redan här märker vi att det finns sådana människor i vårt samhälle som inte har möjlighet att köpa en bostadsrätt. Till exempel sådana som inte har välbetalda jobb och sådana som inte heller klättrar på någon karriärstege och kan vänta sig markant ökade inkomster inom några år. Dessa människor bor kvar i hyresrätter, oavsett hur snabbt flyttkarusellen än går.

I Uddevalla byggs det i princip enbart bostadsrätter. Det var inte heller så värst länge sedan Uddevallahem gjorde sig av med mängder med hyreslägenheter på Dalaberg och Hovhult eftersom det sades vara för många lägenheter som bara stod tomma. Nu bebos lägenheterna i Uddevalla till stor del av människor som inte kan välja fritt mellan olika bostadsformer. De kommer inte kunna flytta på sig, hur gärna de än vill.

Så var är det tänkt att unga ska bo när de flyttat hemifrån?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar