07 januari 2012

Den stora lilla kostnaden för kommunens nyårsraketer

Skärmbild från Bohusläningens omröstning.
Kommunens nyårsfyrverkerier kostar 64 000 kronor sammanlagt. Är det värt det? frågar Bohusläningen, och resultatet (hittills) syns på bilden. 53% säger nej.

Jag borde inte vara förvånad över den negativa inställningen (som uddevallaborna trots allt är kända för), men tydligen blir jag det i alla fall. I tillhörande artikel uppskattar Rolf Rodin på kulturförvaltningen att det är 20 000 personer som tittar på showen. 20 000. Det är väldigt många i Uddevalla-mått mätt. Minns till exempel invigningen av julbelysningen som drog "hundratals" personer och ansågs vara en succé. Vad är då inte "tiotusentals"?

Nej, 53% av rösterna bryr sig inte om att fyrverkerierna är Uddevallas kanske största publikmagnet*. Kanske har 53% av läsarna helt enkelt bestämt sig för att det inte ska finnas något spektakulärt i världen? Man kan ju aldrig riktigt veta med folk, speciellt när det gäller uddevallabor.

I omröstningen står nej-alternativet för "pengarna kan gå till något annat". Extra 64 000 kronor till kommunens olika avdelningar och bolag låter ju inte dåligt för oss vanliga människor, men hur är det egentligen? Hur mycket är 64 000 kronor för kommunen?

Till exempel skrev Bohusläningen i går om Uddevallahemsvindlaren som stal 30 miljoner kronor från bostadsstiftelsen innan någon märkte något. Det är massiva pengar i omlopp i de kommunala verksamheterna, och 64 000 kronor är, krasst, en piss i havet. Om man tittar i kommunens lättlästa årsredovisning är den minsta enheten de redovisar kostnader i "mkr" - miljoner kronor.

Jag menar givetvis inte att det är okej för kommunen att 'slänga bort' 64 000 kronor hur som helst (jag lovar, jag vore den första att kritisera sådant förfarande), eftersom det ändå inte är 'så mycket', men på det stora hela är det faktiskt inte en särskilt stor kostnad, speciellt inte med tanke på hur populärt och uppskattat det är bland medborgarna. Så älskade initiativ och händelser är vi inte bortskämda med direkt.


* Jag har förgäves letat efter nya siffror på hur många besökare Fjordfestivalen hade, men det enda jag hittade var från 2008 när antalet besökare uppskattades till 15 000-20 000, och då var det fint väder och dessutom en ökning från året innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar