12 oktober 2011

Politikerna gillar Volvos anställda

I dagens pappersversion av Bohusläningen skriver våra lokala toppolitiker om de nya utmaningarna Uddevalla står inför, i och med nedläggningen av Volvos fabrik. De skriver:

... vi både kan och ska bidra till att de anställda får möjlighet att se över sin situation och eventuellt vidareutbilda sig för att hitta jobb på närmare ort.

Och (ta ett djupt andetag, meningen är lång):

Vi har också påbörjat arbetet med att samtala med våra grannkommuner för att se hur vi kan hjälpa varandra med att skapa fler arbetstillfällen i hela Fyrbodal så att alla de som jobbar norr och öster om Uddevalla och som jobbar på Pininfarina får möjlighet att välja om de vill följa med till Volvos övriga fabriker eller om de vill fortsätta jobba i Fyrbodal.

Det är fascinerande att kommunpolitikerna är så måna om att ge Volvo-arbetarna alla möjligheter att bo kvar och slippa pendla (till Göteborg) alternativt flytta (ännu längre bort). För så vitt jag vet brukar det annars heta att man ska vara beredd att flytta dit jobben finns. Eller gäller det bara ungdomar och yngre vuxna? De som inte anses ha något som håller dem kvar i hembygden?

Jag tolkar det som att de Volvo-anställda anses vara mer värda än de unga vuxna som mer eller mindre tvingas söka sig bort från familj, vänner och hembygd för att jobba eller studera. Och det skaver lite i mina öron.

Jag gissar att kommunen mest är orolig över att bli av med en stor klump arbetsföra invånare - de som kan betala skatt utan att samtidigt tära alltför mycket på samhällets resurser. I så fall tycker jag att våra politiker ska säga som det är istället. För om de på allvar vore intresserade av se till varje individs situation och möjliggöra ett så bekvämt liv som möjligt för alla, varför har vi inte hört mer om detta tidigare?

Nej, det verkar onekligen vara något speciellt med de Volvo-anställda. Politikerna skriver vidare i sin insändare:

Utöver det ansvar vi har som politiker för vår organisation så har vi etablerat ett bra samarbete med Pininfarina.

Aha. Är det då den goda relationen mellan kommunen och Pininfarina som fått politikerna att känna extra mycket ansvar för de anställda? Var det kanske också samma goda relation som gjorde att kommunen valde att hyra en Volvo-cabriolet (som de för övrigt inte längre behöver)? Eller var det tvärtom?

Oavsett hur det egentligen ligger till ser jag (och alla andra uddevallabor) fram emot de nya företagen och arbetstillfällena. De har liksom behövts länge nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar