26 oktober 2011

Skandalen som borde ha uteblivit

Det har varit lite snackis om bilkrocken utanför Uddevalla sjukhus, där de inblandade kördes direkt till NÄL istället för till vårt eget sjukhus eftersom det inte längre tar emot sådana akutfall. Många tycker att det här är skandal, och några försöker göra sig lustiga över regionpolitikerkommentarsfälten på Bohusläningen.

Problemet är att vi visste att det skulle bli så här. Redan när det blev tal om att akuten i Uddevalla skulle läggas ner protesterade många. De insåg vad det innebar. Tyvärr räckte inte deras engagemang. Det var inte tillräckligt, men kanske allra mest; folkrörelser är inget politiker i allmänhet orkar ta hänsyn till i någon större utsträckning (och det bidrar säkert inte heller till ett ökat politikerförtroende i vårt område).

Akuten flyttades. Många var ledsna och besvikna. Många är det fortfarande. Men att först nu inse hur konstigt det är...

Till alla er som ropar skandal: Det är inte odugliga politiker som är problemet. Inte heller är det ett organisatoriskt fel ni tror er peka på. Det enda ni gör är att ni visar ert tidigare oengagemang.

Tidigare pratade man om hypotetiska akutfall. Akutfall där de skadade skulle behövas köras till NÄL om olyckan så skedde på sjukhusets parkering. Men tydligen behövdes det ett riktigt akutfall för att väcka vissa personer som inte lärt sig hur man ska förhålla sig till teoretiska resonemang. Det är lite tråkigt. Inte minst för de skadade, men också för hela vårt område.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar