28 februari 2012

Parken utan namn (?)


Välkomna till parken som jag inte har någon aning om vad den heter. Den ligger vid Lilla Torgets busshållplats, på andra sidan vägen från Agnebergsgymnasiets parkeringsplats. Det är inte mycket till park egentligen. Den består i stort sett av två (möjligen tre) bänkar, en gräsmatta och en plantering. Det är en liten park. En liten grön plätt intill en vältrafikerad väg.

Som man kan se i översta bilden har det en gång funnits något som fungerat som stenlagd stig genom gräsmattan mot bänkarna. Jag vet inte om stigen någonsin gått ända fram, men nu kommer man bara någon meter in innan gräsmattan tar vid. Gräs är visserligen trevligt, men det känns fel att klampa ut i det när man ser att det kommer upp knoppar där man tänkte gå.


Närheten till busshållplats får mig att undra om resenärer som kommit alldeles för tidigt någonsin väljer att sätta sig på bänkarna i parken en stund. Det finns kanske inte mycket att vila ögonen på (såvida man inte har en svaghet för parkeringsplatser eller järnvägskorsningar), men åtminstone kan man vila fötterna, och så slipper man blockera trottoaren.


Parken ligger mot en fond av typisk bergsknalle. Eftersom parken dessutom får en hel del solsken (på soliga dagar) så tänker jag mig att det blir ganska varmt och behagligt intill berget redan tidigt på våren. Det är väl också därför vårblommor trivs så bra där.


I Tekniska kontorets servicedeklaration kan man läsa att de garanterar att "parker i centrala delar i kommunen är välskötta och attraktiva". Det betyder att den här parken ska tas om hand, precis som de större, mer ambitiösa, parkerna vi har i vår stad. Dock kommer jag inte ifrån känslan att det inte lagts särskilt mycket krut på den här, varken när den planerades eller i underhållet. Till exempel har asfalten på gatan gått sönder alldeles vid ingången till parken (som kan ses på bilden nedan), vilket innebär att eventuella rullstolar eller rollatorer skulle behöva forcera hålet för att ens komma in. Men å andra sidan, om man vill rulla sina hjul över gräs (alternativ finns ju inte) så kanske man även uppskattar lite off-road-känsla på vägen dit?


Parken är begåvad med (till synes) en rabatt, men då är det också en rejäl sådan. Häcken är av mini-varianten, men likväl viktig för att skilja parken från gatan. För är det inte häcken som gör det till en park, och inte bara en kommunal gräsmatta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar