Länsstyrelsen säger nein till bostäder i Skeppsviken/på Oljeberget, med motivering att Uddevallas hamnaktiviteter är såpass viktiga - och farliga - för att det inte ska vara lämpligt att bo nära dem. Detta avskräcker inte kommunledningen, som bestämt sig för att överklaga till regeringen. Allt detta enligt Bohusläningen i går.
Politikerna vill ha bostäder på Oljeberget för de vill att det ska bli det mest "exklusivt" placerade bostadsområdet i Uddevalla. Samtidigt pratar man om att vi måste ha fler hyresrätter för att "klara inflyttningen". Det är ingen hemlighet att kommuner i allmänhet, men Uddevalla i synnerhet, allra helst vill se inflyttade som har råd och intresse av att bo i just det mest exklusiva bostadsområdet som finns, och förmodligen tänker politikerna sig att ett bostadsområde som Oljeberget skulle kunna vara det lockbete som får bägaren att rinna över av lust att bo i Uddevalla. Därför, tror jag, fortsätter de strida.
Och det är väl inget fel i sig. Politikernas uppgift är trots allt att jobba för kommunens utveckling och välstånd.
Det som fascinerar mig är att man inte har någon tilltro till våra myndigheter, i det här fallet Länsstyrelsen.
Länsstyrelsens uppdrag är bland annat att "tillvarata och arbeta för både enskilda människors och samhällets intressen," och bland deras arbetsuppgifter finns sådant som "regional tillväxt, infrastrukturplanering, hållbar samhällsplanering och boende, skydd mot olyckor samt krisberedskap och civilt försvar" och "naturvård samt miljö- och hälsoskydd". Med andra ord, de jobbar med bostadsbyggnadsfrågor dagligen.
Mycket i vårt samhälle baseras på tillit. Vi måste lita på att vår tandläkare kan utföra sitt jobb. Vi måste lita på att busschauffören inte är full eller sömnig. Vi måste lita på att dagispersonal och lärare inte är sadister. Vi måste lita på att restaurangpersonalen sköter hygienen i köket. Vi måste lita på att domstolarna dömer rätt.
Och vi måste lita på att våra politiker inte agerar utifrån egen vinning i första hand.
Det innebär också att vi måste lita på att Länsstyrelsens experter klarar av att göra sakliga bedömningar.
Om kommunen överklagar och regeringen beslutar att Oljeberget visst får bebyggas med bostäder, vad skulle det innebära? Skulle det betyda att Länsstyrelsens experter hade fel, eller skulle det betyda att regeringen helt enkelt inte har samma intressen som Länsstyrelsen? I så fall, vems intressen är viktigast? Eftersom systemet är uppbyggt på så sätt att man ska överklaga till regeringen, antar jag att Sverige anser politikernas intressen väger tyngst.
Än en gång måste vi lita på att politikerna fattar det beslut som är bäst efter att allt tagits med i beräkningarna. Som bekant kan politiker vara av väldigt olika åsikt när det gäller vad som är 'bäst' för folket, så vem kan med säkerhet säga att partipolitik inte vunnit över säkerhet och miljö?
Återigen, vi måste ha tillit.
Vi måste lita på att de beslut som tas är de rätta.
Jag hör ofta folk som säger att de inte litar på att våra kommunpolitiker gör sitt jobb särskilt väl. Ändå sitter politikerna kvar, flera mandatperioder i sträck, och kan kalla sig för 'förtroendevalda' trots att de inte haft medborgarnas förtroende på ett bra tag. I slutändan är det väljarnas uppgift att sålla ut agnarna från vetet. Likgiltighet på valdagen och inför val gynnar trots allt bara de sittande politikerna.
Det kommer att bli intressant att se om regeringen väljer att lita på Länsstyrelsen förmåga att göra sitt jobb, eller om inte heller regeringen har tillit till de utbildade och erfarna "sakkunniga" som sitter i vårt lands kunskaps- och tillsynsorganisationer. Och vad skulle det säga om vårt samhälle?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar