05 februari 2013

Det var perkele på tiden

Grattis Uddevalla!

Sedan 1:a februari är Uddevalla kommun del av förvaltningsområdet för sverigefinländare. Detta innebär bland annat:
[...] att kommunen ska erbjuda förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska. Enskilda medborgare får också möjlighet att använda sitt språk i kontakter med kommunen och med myndigheter.
Läser man i Länsstyrelsens handbok om minoriteternas rättigheter (s. 44-45) kan man också läsa att personal (i den offentliga sektorn) med kunskaper i minoritetsspråket ska uppvärderas på olika sätt. Så bli inte förvånade om "finnjäveln" till kollega plötsligt får mer pengar i lönekuvertet.

Lustigheter åsido.

Alla vet att det bor - och har bott sedan länge - många personer med 'finskt ursprung' i Uddevalla, och när man inte hatar dem för att de är bättre på ishockey, så kan man med gott samvete pådyvla dem allsköns stereotyper, för alla vet ju att de är sanna på riktigt. Men ibland är sverigefinländarna ett ytterst hemligt folk. De klär sig ju inte i lustiga kläder, och ofta kan man inte ens höra på dem att de är en del av ett minoritetsfolk. I vissa fall är de inte ens sverigefinländare, trots att de kanske egentligen borde vara det.*

Uddevallabor som dock känner sig lite finska kan gå på ett så kallat samrådsmöte 5:e mars, där man ska diskutera hur kommunen kan göra livet bättre för sverigefinländarna i vårt område.

För alla andra är det kanske inte så mycket som förändras i och med Uddevallas nya status, men lite roligt är det väl ändå? Tänk om Uddevalla, så småningom, blev känt som en kommun som tar god hand om alla sina medborgare? Vilken dröm!

* I Sverige får folk själva bestämma om de vill tillhöra 'sin' grupp eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar