08 mars 2011

Kvinnor i våra parker

Kvinnostaty i Hasselbacken.
 Eftersom det är den internationella kvinnodagen idag började jag fundera på det här med kvinnor. Vi har några kvinnor i vår stadsbild i Uddevalla. I Margretegärdeparken har vi en, och i Hasselbacken har vi en annan. De är båda nakna, i fall ni inte redan lagt märke till det.

Det är inget nytt att kvinnokroppen allt som oftast förvandlas till ett konstnärligt objekt. I oljemålningar halvligger de, nakna, på divaner och parkbänkar, säg kroki och de flesta tänker sig snabba skisser av frodiga, nakna, damer. Och tydligen passar kvinnokroppen även utmärkt till att skulpteras fram och ställas ut i offentliga parker. Visst står även män lite här och där, men de är oftast påklädda, och dessutom kända personligheter. Nakna kvinnor är för det mesta bara nakna kvinnor.

Hur dylika skulpturer påverkar kvinnosynen i ett samhälle kan nog aldrig sägas exakt, men jag tänker mig att det förmodligen påverkar lika mycket som det påverkar barnen att bli klädda i antingen rosa eller blått; inte alls, eller kanske lite.

"Flicka med fläta" i Margretegärdeparken.

Samma "Flicka med fläta".
 Men jag är glad för Uddevallas vackra skulpturkvinnor, för de får i alla fall se ut som kvinnor till skillnad från dessa olyckssystrar som står i Göteborg:

"Danserskorna", framför Göteborgs konstmuseum.
Givetvis ser även kvinnors kroppar olika ut från individ till individ, men de här ser i mina ögon ut som muskulösa manskroppar med brösten satta på måfå. För som vi alla vet så är en kvinna en man med tuttar men utan snopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar